toraxfantoom_01
toraxfantoom_02
toraxfantoom_01
toraxfantoom_02

Torax fantoom

ROC van Amsterdam | Opleiding fijnmechanische techniek | Project ToraxfantoomEen digitaal röntgenapparaat bewerkt de foto en brengt er contrast in aan. Een analoog apparaat doet dat niet.

Zijn digitale röntgenfoto’s net zo betrouwbaar als analoge röntgenfoto’s? Dit was de onderzoeksopdracht van Sjors Besseling. Sjors: “Een digitaal röntgenapparaat bewerkt de foto en brengt er contrast in aan. Een analoog apparaat doet dat niet. Een mens kun je niet gebruiken om de betrouwbaarheid te vergelijken, want als je maar even beweegt is het resultaat weer anders. Je hebt dus een thoraxfantoom nodig, zeg maar een soort testpop.” Maar hoe maak je die?

“Ik kreeg een heel skelet als uitgangsmateriaal, maar ben klein begonnen, met alleen het sleutelbeen. Daar heb ik CNC (computergestuurd) een bakje voor gefreesd. Daarin konden we het sleutelbeen onbeweeglijk en op precies dezelfde manier in beide röntgenapparaten leggen. De foto’s van het sleutelbeen lieten al zien dat het digitale apparaat soms dingen weglaat en soms dingen laat zien die er niet zijn.” Maar voor het OLVG was dat niet genoeg. Stap voor stap ontwikkelde Sjors daarom een compleet thoraxfantoom.

“Een klus van anderhalf jaar waarin heel wat research is gaan zitten”, ik ben bijvoorbeeld perspex gaan gebruiken omdat dat in een röntgenapparaat huideigen is.” Naast het skelet gebruikte Sjors ook giethars, rubber en gips.: “Het thoraxfantoom is net klaar en bij radiologie staan ze te springen om hem onder het apparaat te leggen.”

Sjors verwacht dat de tests met zijn thoraxfantoom uitwijzen dat de digitale röntgenapparatuur moet worden aangepast. Hij blijft graag bij het OLVG werken, bijvoorbeeld als instrumentenmaker om medische apparatuur te repareren of om nieuwe medische toepassingen te ontwikkelen.